top of page

Permint Plywood Catat Hasil Membanggakan

DUNGUN, 1 April - Anak syarikat Golden Pharos Berhad, Permint Plywood Sdn Bhd kini mula meraih keuntungan sejak memiliki mesin pengering viner bernilai RM440,000 pada November tahun lalu.


Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian, Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Pentadbiran Negeri, Dato' Tengku Hassan Tengku Omar, berkata hasil yang diperoleh sangat membanggakan selain mampu mengembalikan modal selepas tiga bulan beroperasi.


"Hasil jualan produk viner (papan lapis bahagian atas dan bawah) dalam tempoh itu atau berakhir Februari lalu berjumlah RM665,000," jelasnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Perasmian Dryer Machine (Mesin Pengering) Terbesar di Terengganu *di Bandar Al-Muktafi Billah Shah (AMBS), Dungun, di sini hari ini.Menurut Tengku Hassan, melihat peningkatan jualan sangat positf itu, pihak syarikat turut bercadang menggantikan mesin pengering teras utama papan lapis supaya mampu menggandakan pendapatan syarikat.

"Seterusnya menambah jumlah pekerjaan kepada 120 untuk tahun depan berbanding tahun ini 85 pekerja.


"Pihak syarikat sangat memerlukan mesin teras utama itu kerana yang sedia ada di kilang itu sudah berusia hampir 40 tahun dan tidak boleh dibaik pulih.


"Kos pembelian mesin itu juga agak tinggi dianggarkan antara RM800,000 sehingga RM1 juta," katanya yang juga Pengerusi Kumpulan Golden Pharos Berhad.


Beliau berkata, pihaknya sedaya upaya akan mengumpulkan modal bagi mengantikan mesin itu dengan kadar segera.


"Buat masa sekarang mesin pengering viner hanya mampu hasil produk lapisan papan lapis atas dan bawah.


"Pasaran juga sangat terhad walaupun permintaan tinggi hanya untuk tempatan dan dieksport ke Australia dan India," katanya


Sumber: https://www.trdi.my/permint-plywood-catat-hasil-membanggakan

241 views

Comentários


bottom of page